VS-Marslander InSight aan “zeven minuten van angst” begonnen

VS-Marslander InSight aan "zeven minuten van angst" begonnen

De Amerikaanse Marslander InSight is vandaag aan de afdaling naar het oppervlak van de Rode Planeet begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Enkele minuten daarvoor waren de “relaisstations” al in orde bevonden en was op 146 miljoen km van ons de “cruise stage” (“dienstmodule”) afgeworpen. Gelanceerd op 5 mei begon de door Lockheed Martin gebouwde robot om 20.47 uur Belgische tijd aan wat de NASA noemde “zeven minuten van angst”, of grosso modo de tijd tot de driepotige InSight, afgeremd door een valscherm en remmotoren, op Mars staat. De lander moet om netjes te kunnen neerkomen 100 procent goed functioneren, twitterde het Amerikaanse ruimtevaartbureau nog omstreeks 20.15 uur.

Volgens NASA-hoofd Jim Bridenstine zou het de achtste geslaagde landing van de Amerikanen op onze buurplaneet zijn. “Iedereen moet afkloppen”, zei hij in de uitzending.

De info over de afdaling en landing gebeurt via de rond de Rode Planeet wentelende Mars Reconnaissance Orbiter en een baken vanuit het tuig zelf naar twee grondstations. Ook twee identieke nanosatellieten (MarCO) zullen bij wijze van primeur en technologietest proberen data in real time door te sturen. Zij slaagden erin zich vast te zetten op de UHF-draaggolf van InSight, telemetrie liep binnen.

De lancering gebeurde met een Atlas-V 401 draagraket vanop de basis Vandenberg in Californië. Het was de eerste keer dat een interplanetaire missie vanop de Amerikaanse Westkust is vertrokken. De “vader” van de Atlas-draagraketfamilie is de Belgische raketpionier Karel Bossart.

bron: Belga