Trump herhaalt dreiging om alle Chinese import te gaan belasten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd importheffingen in te stellen op alle Chinese goederen die nog niet zijn onderworpen aan heffingen. Trump noemde het vier dagen voor het begin van de G20-top “erg onwaarschijnlijk” dat gesprekken met zijn Chinese ambtsgenoot dat zullen voorkomen.
“Als we geen deal kunnen maken, dan voeg ik de aanvullende 267 miljard dollar toe”, zei Trump in een interview met de Wall Street Journal, verwijzend naar het totaalbedrag van de goederen waar het om gaat. Hij sprak van een invoertarief van 10 of 25 procent. Over de timing sprak de Amerikaanse president zich niet uit.
De importtarieven zouden ook in China geproduceerde en naar de VS verscheepte iPhones kunnen treffen. Volgens Trump is het een optie om daarvoor een tarief van 10 procent te kiezen, omdat consumenten zich daar toch niet door laten weerhouden.
Sinds twee maanden wordt al voor zo’n 200 miljard dollar aan Chinese import belast in de VS. Op de goederen geldt een invoerheffing van 10 procent, die tegen begin 2019 kan toenemen tot 25 procent. Volgens Trump maakt Peking zich schuldig aan “deloyale” handelspraktijken. Hij hoopt met de heffingen het handelstekort met China te doen krimpen en meer fabrieken naar de VS te lokken.
Op de G20-top in Buenos Aires staat een ontmoeting gepland tussen Trump en Xi Jinping.

bron: Belga