Rusland stelt “conform internationaal recht” te hebben gehandeld bij incident

Rusland stelt
Rusland stelt "conform internationaal recht" te hebben gehandeld bij incident

Rusland heeft “conform het internationale recht en de binnenlandse wetgeving” gehandeld tijdens het incident met de Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj. Dat zegt Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. Volgens hem ging het gisteren om een schending van de territoriale wateren van Rusland door “buitenlandse oorlogsschepen”. “En het is een feit dat de buitenlandse oorlogsschepen de Russische territoriale wateren binnengingen zonder te reageren op verzoeken van onze grenswachten en ook niet reageerden op een voorstel om loodsdiensten te gebruiken”, aldus Peskov, volgens het Russische staatspersagentschap TASS. “De Russische partij handelde in strikte overeenstemming met het recht: zowel de internationale als de binnenlandse wetgeving.”

Eerder had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd dat het om een provocatie door Oekraïne ging.

Rusland blokkeerde gisteren drie Oekraïense schepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

Bron: Belga