Kiev debatteert over krijgsrecht, Porosjenko plaatst reservisten in staat van paraatheid

Als gevolg van het nieuwe conflict met Rusland in de Zee van Azov, in de Zwarte Zee, zal het Oekraïense parlement maandag tijdens een speciale zitting beslissen over de mogelijke invoering van het krijgsrecht. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko zondagnacht, na crisisoverleg van de Nationale Veiligheidsraad in Kiev.
Porosjenko zei dat een eventuele invoering van het krijgsrecht niet betekent dat Oekraïne een offensief zal lanceren. Het gaat “enkel en alleen om de bescherming van ons grondgebied en de veiligheid van onze burgers”. Ook aan het front in Oost-Oekraïne zal niets veranderen.
Porosjenko zet ook de reservisten van de strijdkrachten in staat van paraatheid. De zogenoemde eerste golf van reservisten houdt zich paraat, zei Porosjenko in Kiev. Dat betekent niet onmiddellijk dat ze gemobiliseerd worden, zei Porosjenko volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax.
Aanleiding is de escalatie in de Straat van Kertsj, aan het Krim-schiereiland. De Russische marine weigerde daar de doortocht van Oekraïense schepen en ramde één schip. Later kaapten de Russische strijdkrachten drie Oekraïense schepen. Daarbij vielen er drie gewonden aan Oekraïense zijde.

bron: Belga