Europese Unie schenkt vier miljoen euro aan Congolese Nobelprijswinnaar Mukwege

De Europese Unie heeft vandaag een bijkomende steun van vijf miljoen euro beloofd voor de projecten van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad. De stichting van Mukwege ontvangt vier miljoen euro. Het brengt de totale steun voor zijn project in Panzi op 19 miljoen euro. In het ziekenhuis van Panzi behandelen Mukwege en zijn team vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Dat is al jaren een beproefd oorlogswapen in de woelige oosten van Congo.

“Wij zouden in Panzi niet kunnen doen wat we alle dagen doen zonder uw steun”, getuigde Mukwege, die vandaag samen met Murad was uitgenodigd op een bijeenkomst van de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking. De Congolees wees erop dat zijn project niet enkel gericht is op medische zorg, maar ook op psychologische, socio-economische en juridische bijstand voor de slachtoffers.

Daarnaast maakt de Europese Unie op initiatief van Nadia Murad één miljoen euro vrij voor de heropbouw van Sinjar. De regio in het noorden van Irak kwam in de zomer van 2014 uitgebreid in het nieuws toen de lokale Jezidi-gemeenschap op de vlucht moest slaan voor de oprukkende strijders van Islamitische Staat.

bron: Belga