5 tips tegen een winterdip

5 tips tegen een winterdip
Foto Unsplash

De dagen zijn korter, het is koud buiten en we voelen ons massaal een beetje sip. Waar het precies aan ligt, is moeilijk te zeggen. Maar er zijn in elk geval wel wat dingen die je kan doen om een winterdip te vermijden.

1. Ga naar buiten

De verleiding is groot om in de winter lekker binnen te blijven. Je zet de verwarming wat hoger en kruipt nog wat verder weg in je dekentje. Maar – oh verrassing – daglicht is belangrijk voor een mens. Doe bijvoorbeeld tijdens je middagpauze even de moeite om een wandelingetje te maken en je zal je heel wat beter voelen.

2. Bewegen

Het sluit er mooi bij aan: ook beweging is nodig om niet in een winterdip te vallen. Als je niet van sporten houdt, kan je het gewoon bij een fikse wandeling houden. Sportief ingesteld? Probeer op z’n minst drie keer per week dertig minuten te sporten. Je krijgt er meteen een adrenalineboost van en ook op de lange termijn loont het de moeite.

3. Slapen

Eindeloos snoozen in de ochtend omdat je niet uit je bed geraakt, doet weinig goeds voor een mens. Je wordt er alleen maar vermoeider van en verliest tijd die je beter voor iets anders kan gebruiken. Het is wel belangrijk om ook in de winter voldoende te slapen: mik op zeven à acht uur per nacht. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, dus wat experimenteren kan geen kwaad. Misschien heb jij wel negen of zelfs tien uur nodig om goed in je vel te zitten.

4. Vitamines

Probeer om niet enkel ongezonde dingen te eten tijdens de wintermaanden. De verleiding is groot, maar wat groenten en fruit kunnen echt geen kwaad. Enerzijds zorgen vitamines ervoor dat je immuunsysteem beter werkt, zodat je minder snel ziek wordt. Anderzijds geven ze je ook de nodige energie om de dag door te komen. Neem elke dag op z’n minst een stuk fruit bij het ontbijt, dan ben je in elk geval al goed begonnen.

5. Wees sociaal

Zoals gezegd is de verleiding groot om lekker in je eigen huisje te blijven plakken ’s avonds. De motivatie om naar buiten te gaan, is vaak ver te zoeken. Toch is het in de winter net heel makkelijk om gezellige dingen te doen met je vrienden. Wat dacht je van een avondje fonduen, een kerstmarkt bezoeken of een koffietje gaan drinken? Sociaal contact is voor velen essentieel om gelukkig te zijn, dus straf jezelf niet door je af te zonderen van de buitenwereld.