Prinselijke missie Marokko - Prinses Astrid leidt in Marokko "grootste economische missie ooit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Marokko start zondag "de grootste Belgische economische missie ooit". Prinses Astrid leidt er een delegatie van in totaal 469 deelnemers die tot donderdagavond de banden zullen aanhalen met Marokkaanse politici en ondernemers in een reeks politieke, economische en culturele ontmoetingen. Prinses Astrid opent de missie zondagnamiddag samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Marrakech. Zij hebben er een afspraak met de Marokkaanse prinses Lalla Meryem, de zus van koning Mohammed VI. De ontmoeting werd op het laatste moment nog toegevoegd aan het programma.

Nadien vliegen prinses Astrid en minister Reynders door naar Casablanca, de grootste stad van Marokko en de uitvalsbasis van de economische missie. Daar worden ze verenigd met de rest van de delegatie, bestaande uit meer dan 250 bedrijven en organisaties, en vanuit politieke zijde ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V), Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) en Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI).

Na een informatiesessie zondagavond, komt de missie op maandag voor alle deelnemers echt op gang met onder meer een Belgisch-Marokkaans Forum en een bezoek aan de lokale vestiging van het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, in de Vlaamse regering bevoegd voor Buitenlands Beleid, neemt aan de zending deel. Hij vervoegt de delegatie echter pas dinsdagochtend in Rabat.

In de Marokkaanse hoofdstad ligt het diplomatieke zwaartepunt van de missie. Zo zijn er ontmoetingen gepland met de Marokkaanse eerste minister Saadeddine Othmani en met minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. Nog in Rabat wordt de eerste steen gelegd van een nieuwe Belgische ambassade.

Woensdag verplaatst het gezelschap zich weer naar Casablanca en komt het economische luik op het voorplan. Hoofdmoot daarvan is de ondertekening van een twintigtal Marokkaans-Belgische intentieverklaringen, samenwerkingsovereenkomsten, contracten, enzovoort.

De missie wordt donderdag afgerond in de noordelijke stad Tanger.

Marokko is een van de meest stabiele landen in Noord-Afrika en kent de laatste jaren een stevige economische groei. Het wordt ook beschouwd als de toegangspoort tot de rest van Afrika.

Bron: Belga