Hoge opkomst voor presidentsverkiezingen in Bahrein ondanks oproep tot boycot

Ondanks de oproep van de oppositie tot een boycot van de presidentsverkiezingen zijn gisteren in Bahrein heel wat mensen naar het stemhokje getrokken. Volgens officiële resultaten bracht ongeveer 67 procent van de 365.000 kiesgerechtigden in de kleine Golfstaat een stem uit, meldt het staatsagentschap BNA. Officieel streden 293 politici om een zitje in het Lagerhuis. Maar de twee grootste oppositiepartijen, het sjiitische al-Wefaq en het seculiere Waad, waren buiten de wet gesteld. De leden van die partijen konden zich door die beslissing niet langer kandidaat stellen voor een zitje in het Lagerhuis. Al-Wefaq riep daarom op tot een boycot van de verkiezingen en vroeg de kiezers om massaal thuis te blijven. Het opkomstcijfer lijkt dus een grotere indicatie voor de populariteit van het bewind te vormen dan de uiteindelijke verkiezingsuitslag zelf.

Ook mensenrechtenorganisaties uitten al kritiek op de verkiezingen omwille van het feit dat de politieke oppositie vooraf het zwijgen is opgelegd, aldus onder meer Amnesty International. De overheid van de eilandstaat leeft al enige tijd op gespannen voet met een groot deel van de bevolking.

Hoewel in Bahrein overwegend sjiieten leven, heeft het land een soennitisch koningshuis. Bij protesten in de nasleep van de Arabische Lente in 2011 traden de autoriteiten met behulp van de grote soennitische buur Saoedi-Arabië ook bijzonder repressief op.

bron: Belga