“Dit is enige mogelijke akkoord over de brexit”

Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is het brexit-akkoord dat vandaag de goedkeuring kreeg van de Europese leiders “het enige mogelijke akkoord”. Dat zei hij op de persconferentie na afloop van de buitengewone Europese top. Alle ogen zijn nu gericht op het Britse parlement, dat over een tweetal weken moet stemmen over het uittredingsverdrag. Juncker is tevreden met het feit dat de 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders het brexit-akkoord en de bijbehorende politieke verklaring over de Brits-Europese samenwerking na de brexit hebben onderschreven. “Maar tegelijk zijn we triest om een land te zien vertrekken. Iedereen die vandaag (op de top, red.) het woord nam, drukte zijn droefheid uit.” Voor de Europese integratie is de brexit allesbehalve een goede zaak, aldus de Commissievoorzitter.

“Dit is het best mogelijke akkoord. Ik nodig het Britse Lagerhuis uit om dit in overweging te nemen. Dit is het best mogelijke akkoord voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie”, ging Juncker verder. Om eraan toe te voegen: “Dit is het enige mogelijke akkoord”.

Juncker wil naar eigen zeggen het Britse parlement niet de les spellen. “Maar zij die denken dat er nog een beter akkoord mogelijk is, zullen meteen na de stemming ontgoocheld zijn.” Volgens Juncker zal Groot-Brittannië nooit een derde land worden zoals de andere derde landen waar de EU relaties mee onderhoudt. “Een scheiding is altijd moeilijk. Maar hier zal er altijd wat liefde blijven hangen.” Europees president Donald Tusk voegde eraan toe dat Brussel en Londen vrienden blijven “tot het einde der tijden”.

bron: Belga