Calvo: “Er zijn te veel beroepspolitici in ons land”

Calvo: "Er zijn te veel beroepspolitici in ons land"

Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo wil het aantal politieke mandaten in ons land doen afnemen. “Er zijn gewoon te veel beroepspolitici in ons land”, zei Calvo vandaag in VTMNIEUWS. Calvo pleit voor de afschaffing van de Senaat en de provincies. Hij wil ook minder gemeenten en intercommunales en eenvoudigere politieke structuren in Brussel. Deze week laaide het debat over de uittredingsvergoedingen van politici weer op, naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van onder meer Jo Vandeurzen (CD&V) en Pieter De Crem (CD&V) uit de nationale politiek.

Eerder deze week pleitte Calvo er al voor om opnieuw te sleutelen aan het statuut van de politici, door het vergelijkbaar te maken met dat van gewone werknemers. Maar niet alleen de centen voor politici mogen een stuk minder zijn, zegt Calvo, ook het aantal politici mag naar beneden. “We moeten niet alleen zorgen voor minder euro’s voor de bestaande politici, maar we moeten ook zorgen voor minder beroepspolitici. Er doen nooit genoeg mensen aan politiek, maar er zijn gewoon in dit land te veel beroepspolitici”.

In De Zevende Dag (één) zei ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) dat ons land veel te veel parlementsleden telt. Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover zei dat zijn partij al voorgesteld heeft om het aantal parlementsleden te verlagen, van 150 in de Kamer naar honderd. “Maar niet iedereen reageert daar even enthousiast op.” De Roover en zijn Open Vld-collega Patrick Dewael noemden de suggestie om de Senaat af te schaffen alvast een “goed idee”.

bron: Belga