Brandstofprotest – Grote file door blokkade aan grensovergang in Henegouwse gemeente Hensies

Een dertigtal Franse actievoerders blokkeert zondagavond nog altijd de grensovergang van Hensies, in de provincie Henegouwen. Daardoor staan er vanuit Bergen richting Frankrijk files op de E19 en op de parallelweg N51, zo meldt Touring. Nog in Henegouwen wordt een deel van de E19 zondagavond tijdelijk afgesloten om een veiligheidszone in te stellen rond het brandstofdepot in Feluy. De E19 wordt afgesloten tussen Familleureux en het verkeersknooppunt Nijvel-A54, zo meldt de gemeente Seneffe op Facebook. Op die manier moeten nieuwe incidenten rond het depot van Feluy, een Seveso-bedrijf, voorkomen worden.
De “gele hesjes” houden intussen in Hensies de grensovergang richting België volledig dicht. In de richting van Frankrijk is er sprak van een filterblokkade, waardoor het autoverkeer wel doorkan, maar er wel veel hinder is.
Er staan zondagavond nog op vijf andere plaatsen filterblokkades opgesteld. Drie daarvan staan in de provincie Luxemburg, waar actievoerders ter hoogte van de verkeerswisslaar tussen de N4 en N86 in Marche-en-Famenne zijn samengekomen. Ook staat er een filterblokkade op de N89 aan het verkeersknooppunt met de E411 in Libramont. Intussen is er ook een nieuwe hindernis opgedoken ter hoogte van de afrit van de E25 aan de Baraque Fraiture.
In de provincie Luik organiseren 150 “gele hesjes” op de E25 Luik-Maastricht nog altijd blokkades, die slechts enkele minuten duren.
Tot slot is er in Henegouwen een blokkade op de N55 Le Roeulx-Binche aan het tankstation Q8.

bron: Belga