“Humanitaire noodtoestand” in migrantenkamp in Mexico

De Mexicaanse grensstad Tijuana heeft vanwege de duizenden migranten die er zijn gestrand, een “humanitaire noodtoestand” uitgeroepen. Burgemeester Juan Manuel Gastélum zei ter rechtvaardiging van de maatregel dat het stadsbestuur de opvang van meer dan 4.700 migranten uit Midden-Amerika in het stadion Benito Juárez niet aankan. De migranten komen grotendeels uit Honduras, El Salvador en Guatemala. Ze hopen op politiek asiel in de Verenigde Staten.
Gastélum eiste vrijdag (plaatselijke tijd) de steun van de Mexicaanse regering en de Verenigde Naties. “Ik ga het geld van de inwoners van Tijuana hier niet aan spenderen”, zei Gastélum. Het eten voor de migranten kost dagelijks 550.000 peso (24.000 euro). Meer dan 700 ambtenaren houden zich volgens het stadsbestuur met de opvang bezig.
De regering van Donald Trump en de toekomstige regering van Mexico hebben een akkoord bereikt dat de asielzoekers zou dwingen in Mexico te blijven terwijl hun asielaanvraag onderzocht wordt in de Verenigde Staten. Dit heeft een toekomstige Mexicaanse minister aan de The Washington Post gezegd.
“Momenteel hebben we een akkoord gevonden over dit beleid van ‘in Mexico blijven'”, zei Olga Sanchez Cordero, minister van Binnenlandse Zaken in de regering die op 1 december aantreedt. Ze had het over een “oplossing voor de korte termijn”. “De oplossing op middellange en lange termijn is dat de mensen stoppen met migreren”, voegde ze eraan toe.

bron: Belga