Eerste nederlaag voor Real onder Solari

Real Madrid heeft deze namiddag op de dertiende speeldag in La Liga met 3-0 verloren op het veld van de bescheiden middenmoter Eibar. Voor de Koninklijke was het de eerste nederlaag onder zijn nieuwe coach Santiago Solari. Real keek bij de rust al tegen een 1-0 achterstand aan in Eibar, Gonzalo Escalante had na zestien minuten de score geopend voor de thuisploeg. In vijf dolle minuten na rust werd de score verder opgedreven tot 3-0, na treffers van Sergi Enrich (52.) en Kike Garcia (57.).

Nadien waren er nog twee goede reddingen van Thibaut Courtois nodig, zo niet was de score nog verder opgelopen. Courtois heeft overigens al leukere tijden gekend, want zondag kreeg hij met de Rode Duivels in Zwitserland (5-2) vijf tegendoelpunten om de oren, net als in de Clasico van eind vorige maand in Barcelona (5-1).

De Madrilenen laten zo een uitstekende kans liggen om de kloof met de top van het klassement te dichten. Bij een zege waren ze - weliswaar met één wedstrijd meer op de teller - tot op één punt genaderd van leider FC Barcelona, dat vanavond voor de topper op bezoek gaat bij Atlético Madrid. Nu blijft Real met twintig punten voorlopig zesde in het klassement en tellen ze amper twee punten meer dan Eibar.

Opvallend was dat de nederlaag er kwam bij de eerste officiële wedstrijd als hoofdcoach van Solari. Eind oktober werd de voormalige Argentijnse international ad interim aangesteld als opvolger van de ontslagen Julen Lopetegui, die moest opstappen na het debacle in Barcelona. Solari deed het vervolgens uitstekend: in vier duels, twee in de competitie, één in de beker en één in de Champions League, werd telkens gewonnen en dat met een doelsaldo van plus dertien (15-2).

Die resultaten overtuigden de Real-top vervolgens om Solari tijdens de interlandbreak aan te stellen als hoofdtrainer. Dat was ook nodig omdat een interim volgens het bondsreglement maar twee weken mag duren.