Brexit – EU en Groot-Brittannië willen brexit bezegelen

Vier maanden voor de brexit kunnen de Europese Unie en Groot-Brittannië zondag het scheidingsverdrag zoals gepland op een buitengewone topbijeenkomst in Brussel bezegelen. Spanje dreigde zaterdag niet langer met een veto vanwege een strijd om Gibraltar en ruimde daarmee de laatste grote hindernis op. Zaterdagavond overlegde de Britse premier Theresa May een laatste maal met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. “Alles volgens plan voor morgen”, twitterde de woordvoerder van Juncker daarna.
May gaf in Brussel een ontspannen indruk. Toch staat haar na de verwachte goedkeuring van het verdrag op de EU-top nog een uiterst zware opdracht te wachten: ze moet de instemming van het Britse parlement krijgen, waar geen meerderheid in zicht is. Het gevaar op een chaotische brexit op 29 maart 2019 is dus nog niet geweken.
May zei aan Britse journalisten in Brussel dat de houding van Groot-Brittannië tegenover de soevereiniteit van Gibraltar niet was veranderd en en niet zou veranderen. “Ik ben er trots op dat Gibraltar Brits is”, aldus de premier.

bron: Belga