Thanksgiving diner met kalkoen en appels in de oven

kalkoen
Foto Pexels

Wie Black Friday zegt, zegt Thanksgiving… Bij ons staat kalkoen vaak op het feestmenu met kerstavond, maar in de VS smullen ze er eind november al van. Op hun manier, natuurlijk. We serveren je meteen ook enkele bijgerechtjes.

Gevulde kalkoen

Ingrediënten voor 4 personen:



1 kalkoen van 4 kg / 150 g mais /200 g ontpitte pruimen /10 sneetjes witbrood / 4 plakjes bacon/ 1,5 dl melk / 15 g suiker / 1/2 citroen  / 3 el maisolie / zout en peper / 50 g boter /15 g maizena / 1 ui / 1 tl peterselie

  1. Fruit de gehakte ui, de pruimen, de mais en de bacon in 2 el olie en de boter.
  2. Meng de bereiding in een kom met peterselie, het verkruimelde brood, een beetje peper en zout, en de melk. Als alles geabsorbeerd is, voeg je er het citroensap aan toe.
  3. Vul er de kalkoen mee, bestrijk die met olie, dek af met aluminiumpapier en zet in een voorverwarmde oven op 160°. Laat 3 uur braden en bevochtig regelmatig.
  4. Voor de saus laat je de suiker karamelliseren met 1 el water. Roer het kookvocht erdoor, voeg de in water opgeloste maizena toe en dik in op een laag vuur.

Gebakken pompoen, pesto met kruiden en noten

Foto Philippe Dufour/Interfel

Ingrediënten voor 4 personen:

800 g pompoen / 1 ui, 1 teentje look /1 el olijfolie / 1 tl grof zout | Voor de pesto: ½ bosje kervel /½ bosje bieslook / ½ bosje dragon / 60 g walnootpitten /2 el geraspte parmezaan /4 el olijfolie /2 el water

  1. Snij de pompoen in blokjes. Pel en snipper de look en de ui.
  2. Fruit in een sauteerpan (of wok) de ui en look in een beetje olijfolie (1 el). Doe er de pompoenblokjes bij en braad al roerend gedurende 15 min.
  3. Maak de pesto: was de kruiden en hak ze grof. Doe ze in een hoge kom (type grote maatbeker).
  4. Voeg er de parmezaan, noten, 4 el olijfolie en 2 el water aan toe. Mix met een staafmixer.
  5. Dien het pompoenpannetje op samen met de pesto.

Appels in de oven met peperkoek

Foto Philippe Dufour/Interfel

Ingrediënten voor 4 personen:

4 appels / 30 g halfzoute boter / 1 sneetje peperkoek / 2 kaneelstokjes / 4 tl bruine suiker

  1. Was de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  2. Snij in een kom de boter in kleine blokjes en laat die zacht worden bij kamertemperatuur. Doe er dan de verkruimelde peperkoek bij en plet met een vork.
  3. Leg de appels in een ovenschaal en vul het midden op met de bereiding.
  4. Breek (of snij) de kaneelstokjes in de lengte doormidden. Versier elke appel met een half kaneelstokje en strooi er een beetje bruine suiker over.
  5. Zet ongeveer 35 min. in de oven op middelhoge temperatuur. Dien warm maar niet heet op.