Volgens Ankara wil Trump “de ogen sluiten” voor de moord

Volgens Ankara wil Trump
Volgens Ankara wil Trump "de ogen sluiten" voor de moord

De uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, betekenen volgens Turkije dat Trump “de ogen wil sluiten” voor de zaak. Dat verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu tijdens een interview met CNN-Türk. Khashoggi, die onder meer schreef voor The Washington Post en kritisch was voor de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, is op 2 oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Turkije houdt de kroonprins verantwoordelijk. De Amerikaanse president had echter gezegd dat de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA niets met absolute zekerheid had gevonden. Hij herhaalde zijn steun aan het Saoedische leiderschap.

“Er is niets belangrijker dan het geld”, verklaarde Cavusolgu vandaag. Trump haalde onder meer de aankoop van Amerikaanse wapens en de stabiliteit van de olieprijzen aan, om zijn steun aan Riyad te legitimeren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nooit openlijk de Saoedische kroonprins met de vinger gewezen. Wel houdt hij vol dat het bevel om de journalist te doden, van “de hoogste niveaus” kwam.

“Ook voor ons is Saoedi-Arabië een belangrijk land”, aldus Cavusoglu nog. “Maar hier was er een wrede opzettelijke moord.” Turkije wil dat de zaak wordt uitgeklaard. De minister zei ook dat Erdogan en de Saoedische kroonprins elkaar zullen spreken in de marge van de G20, eind volgende week in Argentinië.

Bron: Belga