Spanje eist “schriftelijk” engagement van Britten over Gibraltar

Spanje eist een “schriftelijk” engagement van Groot-Brittannië over Gibraltar. Dat heeft de Spaanse staatssecretaris voor Europese Zaken Luis Marco Aguiriano vandaag in Brussel gezegd in de aanloop naar de Europese top over de brexit. In Brussel kwamen de vertegenwoordigers van de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen om de top van zondag voor te bereiden. Daar moeten de chefs hun fiat geven voor het akkoord over de boedelscheiding met Groot-Brittannië en een verklaring over de toekomstige relaties met Londen.

De Spaanse bekommernis over Gibraltar “blijft de enige uitstaande vraag”, meldde een diplomatieke bron na afloop. Madrid wil garanties dat het directe zeggenschap heeft in alle toekomstige onderhandelingen die gevolgen kunnen hebben voor Gibraltar, een Brits overzees gebied in het zuiden van Spanje. Ook Spanje claimt soevereiniteit over de befaamde rots en omstreken.

“Het is duidelijk, en de regering is vastberaden, dat absoluut verzekerd moet worden dat elk akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië de voorafgaande instemming van Spanje vereist wanneer het Gibraltar betreft”, herhaalde een regeringswoordvoerster.

Premier Pedro Sanchez belde gisteren nog met zijn Britse ambtgenoot Theresa May. Na afloop dreigde hij er opnieuw mee dat Spanje het akkoord niet zal ondersteunen indien zijn wens niet wordt ingewilligd.

Zo blijft de kwestie-Gibraltar het voornaamste knelpunt in de aanloop naar de top. Het voorbehoud van Frankrijk en enkele andere landen over de toekomstige toegang van hun vissers tot Britse wateren zou volgens diplomaten geen echte hindernis meer vormen in de aanloop naar zondag.

bron: Belga