Situatie was niet meer te harden

Situatie was niet meer te harden

De situatie aan de bushaltes van De Lijn aan het Noordstation was niet meer te harden. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in De Ochtend op Radio 1 gezegd nu De Lijn beslist heeft om de bussen er tijdelijk niet meer te laten stoppen. “We kunnen gewoonweg niet anders. De situatie is niet te harden qua veiligheid en hygiëne, dat geldt zowel voor onze chauffeurs als voor onze reizigers”, zei Weyts.

Weyts kijkt in de richting van de lokale politie, die verantwoordelijk is voor de openbare orde, en het Brussels gewest, dat volgens een overeenkomst met De Lijn uit 1995 verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de veiligheid van of de hygiëne bij het busstation. Dat het Brussels gewest naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wijst voor de beveiliging van het busstation, neemt hij niet. “Alweer dat riedeltje: in Brussel zien ze toch ook het verschil tussen een bus en een trein? De spoorwegpolitie is verantwoordelijk voor de veiligheid op de perrons en de treinen, niet aan bushaltes.”

Ook De Lijn-topman Roger Kesteloot kwam op de materie terug. “Er zijn wel een paar keer wat meer patrouilles geweest, maar er is eigenlijk helemaal niets veranderd. Ik heb deze ochtend nog gevraagd hoe het er vandaag aan toeging: die situatie is echt niet verbeterd, er is nog altijd een onhygiënische toestand, de veiligheidsproblematiek blijft, er zijn nog altijd geïmproviseerde slaapplaatsen. Zolang men daar niets aan doet, dan zal het in ieder geval niet verbeteren.”

bron: Belga