Rechtbank Hasselt – Rechtbank doet uitspraak over twintigkoppige inbrekersbende

De Hasseltse correctionele rechtbank doet vrijdagmorgen uitspraak in het proces over een twintigkoppige Roemeense inbrekersbende. Het openbare ministerie vorderde celstraffen voor een totaal van 592 maanden of iets meer dan 49 jaar. Het gaat om negentien mannen en een vrouw. De bende was in het hele land actief. De grootste buit maakten ze bij een containerkraak van het Genkse transportbedrijf Essers. Ze konden sigaretten met een waarde van tussen anderhalf en twee miljoen euro jatten. De bende sloeg in het najaar van 2017 en begin dit jaar toe. Bij ICI Paris XL in Tielt-Winge stalen ze voor ruim 43.000 euro aan parfum. Verder sloegen ze toe in een Lommelse kledingwinkel, Aalst, Mortsel, Beveren, Saint-Ghislain, Bernissart en werfcontainers in Sint-Stevens-Woluwe en Antwerpen.
Enkele beklaagden stonden ingeschreven op een adres in het Brusselse. De gestolen goederen werden gestockeerd in een garagebox in Ganshoren. Twee Roemenen werden in het Nederlandse Tilburg op heterdaad betrapt bij een inbraakpoging in containers met sigaretten, die in een Hongaarse fabriek geproduceerd waren. Het ging opnieuw om containers van het Genkse transportbedrijf.
Het onderzoek naar de bende begon op 24 oktober 2017, toen de lokale politie op de Staatsbaan in Ham een wagen met drie inzittenden en met Bulgaars kenteken controleerde. In het voertuig lag inbrekersmateriaal. De politie beschikte over de gegevens van deze drie mannen. Vervolgens konden de speurders op basis van telefoniegegevens de bende in beeld brengen.

bron: Belga