Prinses Astrid leidt in Marokko “grootste economische missie ooit”

Prinselijke missie Marokko - Prinses Astrid leidt in Marokko
Prinselijke missie Marokko - Prinses Astrid leidt in Marokko "grootste economische missie ooit"

Met liefst 469 deelnemers trekt zondag “de grootste economische missie ooit” van België zich op gang, richting Marokko. Onder leiding van prinses Astrid zullen de deelnemende politici en ondernemers tot donderdagavond de banden aanhalen met hun Marokkaanse collega’s in een reeks politieke, economische en culturele ontmoetingen. Marokko is een van de meest stabiele landen in Noord-Afrika en kent de laatste jaren een stevige economische groei. Het wordt ook beschouwd als de toegangspoort tot de rest van Afrika. Samen met prinses Astrid vertrekken zondagmiddag federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V), Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) en Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI) naar Casablanca, de grootste stad van Marokko.

Na een informatiesessie op zondag, komt de missie daar maandag echt op gang met onder meer een Belgisch-Marokkaans Forum en een bezoek aan de lokale vestiging van het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), in de Vlaamse regering bevoegd voor Buitenlands Beleid, neemt aan de zending deel. Hij vervoegt de delegatie echter pas dinsdagochtend in Rabat.

In de Marokkaanse hoofdstad ligt het diplomatieke zwaartepunt van de missie. Zo zijn er ontmoetingen gepland met de Marokkaanse eerste minister Saadeddine Othmani en met minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. Nog in Rabat wordt de eerste steen gelegd van een nieuwe Belgische ambassade. Die wordt gebouwd door de Mechelse bouwgroep Willemen.

Woensdag verplaatst het gezelschap zich weer naar Casablanca en komt het economische luik op het voorplan. Hoofdmoot daarvan is de ondertekening van een twintigtal Marokkaans-Belgische intentieverklaringen, samenwerkingsovereenkomsten, contracten …

De missie wordt donderdag afgerond in de noordelijke stad Tanger. De vorige prinselijke missie naar Marokko vond plaats in 2009 en werd geleid door de huidige koning Filip, toen nog prins.

bron: Belga