Politie verdreef 70-tal relschoppers in Charleroi

Politie verdreef 70-tal relschoppers in Charleroi

Een manifestatie van ‘gele hesjes’ is in de nacht van donderdag op vrijdag uit de hand gelopen in Charleroi. Zowat zeventig relschoppers deelden zich op in kleine groepjes en begingen vernielingen op de openbare weg. Nadien bekogelden ze de politie met projectielen. Er werd ook geprobeerd een vrachtwagen te plunderen. Volgens een woordvoerder van de lokale politie van Charleroi verliep de opgeworpen blokkade aan het rondpunt Marsupilami kalm en in een goede sfeer. “Vanaf 00.30 uur hebben zeventig personen zich in kleine groepjes verspreid en zijn de vernielingen begonnen. Ze trokken de kleine ring op, om die proberen te blokkeren. Er werden struiken en een signalisatiepaneel uitgerukt om in brand te steken”, aldus de woordvoerder.

Toen de relschoppers de lading van een vrachtwagen probeerden te plunderen, greep een politiepeloton in, gesteund door een helikopter en een waterkanon. Er vielen geen gewonden. De relschoppers werden verdreven. Er werd een administratieve aanhouding verricht wegens ordeverstoring, aldus de politie.

In het arrondissement Charleroi zijn er momenteel nog filterblokkades, onder meer op de N54 in Erquelinnes en de N57 in Aat. Daar is de politie ter plaatse. De website Inforoutes.be maakt ook melding van een filterblokkade op de N6 tussen Bois-Bourdon en Bettignies (Frankrijk), op de N57 tussen kilometerpalen 17 en 24 (Lessines-Ghislenghien) en op de N552 in Ghlin, ter hoogte van het rondpunt “H&M”.

Op sociale netwerken circuleren oproepen voor acties voor grote commerciële centra in de regio (Rive Gauche, Ville 2 en Cora), en een blokkade van het ministerie van Financiën.

bron: Belga