Leider Zweedse sociaaldemocraten wordt gevraagd regering te vormen

Leider Zweedse sociaaldemocraten wordt gevraagd regering te vormen
Leider Zweedse sociaaldemocraten wordt gevraagd regering te vormen

De voorzitter van het Zweedse parlement gaat Stefan Löfven, de leider van de sociaaldemocraten, voorstellen om een regering te vormen. Het parlement moet begin december over het voorstel stemmen. Het formele voorstel zal parlementsvoorzitter Andreas Norlen op 3 december indienen, en een paar dagen nadien volgt een vertrouwensstemming. “Het proces moet voortgezet worden”, zei Norlen vandaag aan journalisten. Voor de aanstelling op 3 december moet Löfven de voorzitter laten weten uit welke partijen zijn regering zou bestaan.

Donderdag had Norlen gesprekken met de verschillende partijvoorzitters, nadat Annie Lööf, leider van de Zweedse Centrumpartij, de handdoek had gegooid. Lööf was al de derde voorzitter die, sinds de verkiezingen van september, geprobeerd heeft een regering te vormen. “In de onzekere parlementaire situatie die we hebben, moet één zijde de andere tolereren om een oplossing voor de regering te verkrijgen. Momenteel zijn de omstandigheden daar niet gunstig voor”, aldus Lööf gisteren.

De verkiezingen leidden tot een patstelling tussen de twee grootste allianties, met aan de ene kant de sociaaldemocraten van Löfven en aan de andere kant de conservatieven. Geen van de twee blokken heeft een meerderheid in het parlement, wat de regeringsvorming bijzonder moeilijk maakt.

Löfven is voorlopig waarnemend premier. De sociaaldemocraten kwamen verzwakt uit de verkiezingen, en de minderheidsregering van sociaaldemocraten en groenen verloor de vertrouwensstemming die in Zweden verplicht is na een stembusgang. Midden oktober kreeg Löfven al eens de opdracht een regering te proberen vormen.

Bron: Belga