Europese wetenschapscloud hangt in de lucht

Europese wetenschapscloud hangt in de lucht

De Europese Unie en de wetenschappelijke wereld hebben vandaag op een event in Wenen de toekomstige wetenschapscloud gepresenteerd. Vanaf 2020 gaan miljoenen wetenschappers en professionals in die virtuele omgeving gegevens delen om zo het wetenschappelijk onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Geen enkel ander continent produceert meer wetenschappelijke data dan Europa, maar door de fragmentatie blijven die gegevens onderbenut. Dat zou moeten veranderen met de lancering van een open Europese cloud, die databanken en andere digitale infrastructuur voor gegevensopslag laat samensmelten.

“Miljoenen vorsers zullen in een beveiligde omgeving, over de grenzen en de disciplines heen, grote hoeveelheden onderzoeksgegevens kunnen opslaan, analyseren en hergebruiken”, zo onderstreepte eurocommissaris Mariya Gabriel in Wenen, waar een eerste versie van de toegangspoort werd gepresenteerd.

De lidstaten engageerden zich in Oostenrijk om hun nationale en sectoriële databanken te verbinden met de cloud. Tegen 2020 zou de cloud operationeel moeten zijn. De Commissie steekt tot dan zo’n 600 miljoen euro in het project. Ze verwacht dat de cloud op termijn tot 1,7 miljoen wetenschappers en 70 miljoen professionals uit de wetenschappen en de technologie kan bereiken.

Het initiatief kadert in een breder plan om de Europese industrie aan te passen aan de digitale wereld van de toekomst. Daarbij wordt onder meer ingezet op 5G-netwerken en cyberveiligheid, innovatiecentra ten dienste van het bedrijfsleven en pilootprojecten rond het internet der dingen.

bron: Belga