Banksy-expo Elsene: Strokar trekt zich terug en laat beslag leggen op kunstwerken

Banksy-expo Elsene: Strokar trekt zich terug en laat beslag leggen op kunstwerken

Gerechtsdeurwaarders hebben donderdagavond een zestigtal kunstwerken van straatkunstenaar Banksy, ter waarde van 15 miljoen euro, verzegeld in de voormalige Delhaize-supermarkt op de Waterloosesteenweg in Elsene. Het gebouw doet sinds september dienst als een gigantische tentoonstellingsruimte van straatkunst en graffiti. De vzw Strokar, de organisatie achter de exporuimte, zegt dat ze donderdagochtend zelf een eenzijdig verzoek in kort geding heeft ingediend om beslag te laten leggen op de kunstwerken. Dat bericht de Franstalige zakenkrant L’Echo en de advocaat van Strokar, Stanislas Eskenazi, bevestigt die informatie. De onderneming van Steve Lazarides, de ex-manager van Banksy en de eigenaar van de meeste tentoongestelde werken, had vorige vrijdag Strokar in gebreke gesteld. Lazarides zou niet op de hoogte zijn gesteld van de tentoonstelling en zijn akkoord niet gegeven hebben. Omdat de betrokkenheid van Strokar zich beperkt tot een contract met het Duitse bedrijf On Entertainment, waarin het exporuimte ter beschikking stelt, zegt Eskenazi dat Strokar niet rechtstreeks verantwoordelijk is. Maar omdat de twee ondernemingen de exploitatierechten claimen, en de werken bovendien niet naar behoren verzekerd zijn, schakelde Strokar Eskenazi in om beslag te laten leggen op der werken. Strokar trekt zich terug, zodat beide partijen onderling de zaak kunnen afhandelen.
“Dit lijkt op oplichting, want mijn cliënt is misbruikt”, zegt Eskenazi. “Sinds vrijdag stapelen de bezwarende elementen tegen de Duitse onderneming zich op. Strokar vroeg me om het passief van het bedrijf na te trekken en ik stelde vast dat het op niets berust. Het bedrijf heeft 25.000 euro aan kapitaal en de rekeningen gaan in het rood. De documenten over de verzekering van de kunstwerken waren in wezen een verbrekingsattest in een vreemde taal. Het exploitatiecontract, dat ze ons pas eergisteren bezorgden, vermeldde uitdrukkelijk dat de toelating van de eigenaars nodig was om de werken te verplaatsen.”
Negentig procent van de winst van de tentoonstelling ging naar het Duitse bedrijf, tien procent naar Strokar. De tentoonstellingsruimte in de oude Delhaize van Elsene blijft inmiddels open, er zijn nog steeds talloze andere kunstwerken te zien van hoog aangeschreven straatkunstenaars.

bron: Belga