Zestien procent van 65-plussers die rijtest moet afleggen buist

Zestien procent van 65-plussers die rijtest moet afleggen buist

Zestien procent van de 65-plussers die een rijvaardigheidstest moeten afleggen, krijgt een negatieve beoordeling. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Vorig jaar moesten 1.853 oudere bestuurders een rijvaardigheidstest afleggen. Sommigen werden doorverwezen door de rechter na een verkeersovertreding, anderen door de huisarts, nog anderen kwamen vrijwillig. Exact 294 van hen moesten na de test hun rijbewijs inleveren. Drie jaar eerder, in 2014, waren dat er nog maar 126. Toen schommelde het percentage gebuisde senioren tussen de 7 en 8 procent.

“De testen zijn alvast niet strenger geworden”, zegt verkeersveiligheidsinstituut VIAS. “We merken vooral een grotere bewustwording bij huisartsen, waardoor ze een betere afweging maken in hun doorverwijzingen. Daardoor komen tegenwoordig vooral de ‘moeilijkere’ gevallen bij ons terecht, van wie je moet zeggen dat ze niet meer verantwoord kunnen rijden. Dan is het logisch dat er meer mensen buizen.”

De stijging van het aantal afgekeurde senioren zal zich de komende jaren doorzetten, voorspelt geriater Mark Lutin. “Er staat ons nog een golf van ouderen die blijven autorijden te wachten.”

bron: Belga