Vrije Universiteit Brussel gaat marslanding van NASA-ruimtetuig live uitzenden

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat op maandag 26 november de landing van het NASA-ruimtetuig InSight op Mars live uitzenden. VUB-rector Caroline Pauwels zal commentaar geven vanuit Pasadena, Amerika, waar ze te gast is bij het Jet Propulsion Laboratory Institute van ruimtevaartagentschap NASA. De landing van InSight wordt omstreeks 21 uur Belgische tijd verwacht. De VUB zal de gebeurtenis live uitzenden in de promotiezaal van gebouw D op de VUB-campus in Etterbeek. Tijdens het evenement is er ondersteuning en deskundige uitleg van geologie- en astronomie-professoren Philippe Claeys, Stijn Buitink, Joris Blommaert, Steven Goderis en Dany Vanbeveren. VUB-rector Caroline Pauwels geeft live vanuit Amerika voor de landing een woordje uitleg.

Het is de eerste keer sinds de landing van de Curiosity-rover in 2012 dat er nog eens een ruimtetuig landt op de rode planeet. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) maakt onderdeel uit van NASA’s Discoveryprogramma en zal verder onderzoek doen naar de inwendige structuur van Mars.

Behalve een Marsmissie is het ook een onderzoek naar het ontstaan van aardachtige planeten, zoals de aarde zelf. InSight heeft hiervoor instrumenten aan boord waarmee het diep onder het oppervlak op zoek gaat naar sporen van onder meer vulkanisme, of platentektoniek om zo de oorsprong en evolutie van planeten te bepalen.

bron: Belga