“Smartspeelgoed vormt groter risico voor bescherming persoonsgegevens van kinderen”

Smartspeelgoed, de verzamelnaam voor high tech speelgoed, vormt een groter risico voor de bescherming van de persoonsgegevens van kinderen dan gewoon speelgoed. Dat meldt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. Het onafhankelijk orgaan dat waakt over onze persoonsgegevens raadt ouders aan om zich goed te informeren over dit soort van speelgoed. Sinterklaas staat voor de deur en binnen enkele weken circuleren de lijstjes voor de cadeaus voor de kerst- en eindejaarsfeesten. Dé gelegenheid voor de Gegevensbeschermingsautoriteit om een waarschuwing te lanceren aan het adres van mensen met kinderen. Daar waar vroeger tollen, bikkels of matchbox-auto’s in de zak van Sinterklaas zaten, duiken anno 2018 auto’s op afstandbediening op, avonturenverhalen, slijm in alle kleuren en zelfs het laatste high-tech speelgoed, of beter gezegd smartspeelgoed, zoals drones, smartwatches, smartpoppen en tablets.

“We raden de ouders aan om eerst stil te staan bij het smartspeelgoed dat ze aan hun kinderen willen geven”, zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit. “Vergeleken met gewoon speelgoed vormt smartspeelgoed een groter risico voor de bescherming van de persoonsgegevens van kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich eerst informeren over het speelgoed zelf, over de fabrikant en over het privacybeleid dat de fabrikant voert.”

Ouders houden er volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit best rekening mee dat bijvoorbeeld de smartpop informatie over het kind kan opslaan of de smarthorloge de bewegingen van het kind kan registreren zonder dat het zich daar bewust van is. “Om dit te vermijden volstaat het soms om de instellingen aan te passen. Het is daarom belangrijk dat ouders samen met hun kind de instellingen van het speelgoed aanpassen. Want beveiligd speelgoed, beveiligt uw kinderen.”

De Gegevensbeschermingsautoriteit lanceert ook een informatiecampagne over smartspeelgoed. De organisatie wil in de eerste plaats de ouders bewustmaken bij hun aankopen maar wil ook de kinderen bijstaan met nuttige tips over hoe zij dit speelgoed kunnen gebruiken.

bron: Belga