Oppositieleider Jeremy Corbyn brandt brexit-ontwerpakkoord af

Oppositieleider Jeremy Corbyn brandt brexit-ontwerpakkoord af

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft het ontwerpakkoord voor een politieke verklaring over de EU-Britse relaties na de brexit afgebrand in het Lagerhuis. “Dit zijn 26 pagina’s gebrabbel. Dit lege document had twee jaar geleden al geschreven kunnen worden.” De Britse en Europese onderhandelaars bereikten vanochtend een ontwerp voor de politieke verklaring over de relaties tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Premier Theresa May verdedigt die tekst op dit moment in het Lagerhuis, maar daar krijgt ze het niet gemakkelijk.

Labour-leider Jeremy Corbyn maakte het ontwerpakkoord meteen met de grond gelijk. “Deze 26 pagina’s zijn een bewijs van de totale verprutsing van de onderhandelingen door de Tories. Dit is het slechtste van alle werelden”, zei de oppositieleider. Zijn partij zal de tekst alvast niet goedkeuren in het parlement, klonk het.

“Bijna een jaar geleden zei de regering ons dat we tegen het einde van de overgangsperiode een nieuwe handelsrelatie zouden hebben. En wat hebben we nu? 26 pagina’s ‘waffle’ (gebrabbel, red.)”, sneerde Corbyn. “Het zit vol zinnen als ‘de partijen gaan bespreken, de partijen gaan bekijken’. Wat heeft de regering de voorbije twee jaar dan zitten doen? Ze heeft ocharme 1 pagina per maand geschreven sinds het referendum.”

Volgens Corbyn maakt de politieke verklaring zoals ze nu op tafel ligt de onzekerheid alleen maar groter. “Het is duidelijk dat er helemaal geen akkoord is over niets, dat dit de blinde brexit wordt die we allemaal vrezen, een sprong in het duister. Dit lege document had twee jaar geleden al geschreven kunnen worden.”

May zelf herhaalde dat het akkoord “een goed akkoord” is, dat tegemoetkomt aan de uitkomst van het brexitreferendum. “Het Britse volk wil een brexit, het wil een goede deal die ons op koers zet naar een betere toekomst. Die is nu binnen handbereik. Ik zal er in de komende cruciale 72 uur alles aan doen om dit tot een goed einde te brengen.”

Corbyn had de tekst volgens May “niet gelezen, of anders in elk geval niet begrepen”. “Over bijna alles wat hij heeft verklaard kon hij niet verkeerder zijn.”

bron: Belga