Le Chat cartoon museum moet in 2023 openen in Brussel

Le Chat cartoon museum moet in 2023 openen in Brussel

In 2023 moet het gloednieuwe Le Chat Cartoon museum op de site van het BIP, het Huis van het Gewest in de Koningsstraat openen. Brussels minister-president Rudi Vervoort maakte samen met tekenaar en uitvinder Philippe Geluck en architect Pierre Hebbelinck het ontwerp van het museum bekend. In het BIP zal een hedendaags, moduleerbaar gebouw opgetrokken worden dat integreert in het omringende erfgoed. Het Le Chat cartoon museum zal hierin 4.000 m2 oppervlakte beslaan verdeeld over zeven verdiepingen, waarvan vier bovengronds en drie ondergronds.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) hoopt de stedenbouwkundige vergunning in te dienen in 2019, het bouwproject te starten in 2020 en te voltooien in 2022. Nadien zal het team van Philippe Geluck de binneninrichting onder handen nemen voor een geplande opening in 2023.

“Het wordt een unieke plek ter ere van de meesters van de stripkunst en het populairste dier ter wereld. In de eerste plaats geeft het museum een overzicht van vier decennia uit het leven van Le Chat, in allerlei vormen: tekeningen, schetsen, platen, posters, schermen, sculpturen en voorwerpen”, stelt striptekenaar Geluck, uitvinder van Le Chat of De Kat.

In twee andere delen zal er ook plaats zijn voor solotentoonstellingen van grote en opkomende artiesten en zijn er ruimtes die speciaal gericht zijn op leerlingen van scholen.

De MSI investeert 9,38 miljoen euro in de oplevering van het moduleerbare gebouw. Philippe Geluck en zijn privésponsors financieren de volledige binneninrichting voor een bedrag van 4,5 miljoen euro.

bron: Belga