Koerdische leider Barzani voor het eerst in meer dan 2 jaar ontvangen in Bagdad

Koerdische leider Barzani voor het eerst in meer dan 2 jaar ontvangen in Bagdad
Koerdische leider Barzani voor het eerst in meer dan 2 jaar ontvangen in Bagdad

Massoud Barzani, een van de meest invloedrijke politici in Iraaks Koerdistan, heeft vandaag in Bagdad de Iraakse eerste minister Adil Abdel Mahdi ontmoet. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat een Koerdische leider in de hoofdstad wordt ontvangen. De ontmoeting lijkt te wijzen op een nieuwe toenadering tussen Koerdistan en de centrale overheid. De verhouding tussen de Koerden en Bagdad is gespannen sinds in september 2017 op initiatief van Barzani een omstreden referendum georganiseerd werd over de onafhankelijkheid van Iraaks Koerdistan. De Koerden in Noord-Irak spraken zich met een overtuigende meerderheid uit voor onafhankelijkheid, maar het resultaat van de volksraadpleging is door de regering in Bagdad als ongrondwettelijk bestempeld.

De Iraakse premier had gisteren op een persconferentie nog gepleit voor “serieuze en vlotte” relaties tussen Bagdad en de de Koerdische hoofdstad Erbil. Abdel Mahdi had eerder al werk gemaakt van toenadering met de Koerden. Zo heeft hij met Fouad Hoessein een van de trouwste politieke bondgenoten van Barzani tot minister van Financiën benoemd.

Enkele dagen geleden kwamen beide partijen ook overeen om de export van olie uit de betwiste regio Kirkoek te hervatten. Over de verdeling van de inkomsten bestaat nog geen duidelijkheid.

Officieel bekleedt Barzani momenteel geen enkele functie meer. Maar zijn partij Koerdische Democratische Partij (KDP) haalde wel een overtuigende overwinningen bij de lokale verkiezingen in oktober.

Bron: Belga