Herdenkingsbeeldjes Palingbeek raken uitgeput

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als de volkstoeloop van mensen die een beeldje willen bemachtigen van het werk "Coming World Remember Me" in de Palingbeek in Zillebeke aanhoudt, dan zullen alle 600.000 beeldjes tegen het einde van het weekend weg zijn. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen. Het aantal beeldjes dat mag meegenomen worden, is ook beperkt. Het werk kwam er in opdracht van de provincie West-Vlaanderen die op die manier de 600.000 doden op Belgische bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog wilde herdenken. 4.000 vrijwilligers en bijna twee maanden kostte het om de 600.000 beeldjes van kunstenaar Koen Vanmechelen neer te poten in het Niemandsland in de Palingbeek, maar het duurde amper twee weken om de beeldjes terug weg te nemen.

De voorbije maanden bezochten 257.000 mensen de landschapsinstallatie, maar daar mogen er sinds 11 november nog eens minstens 100.000 bijgeteld worden die samen in een mum van tijd 400.000 beeldjes aan het weghalen zijn. Afhalen kon normaal tot 20 december, maar tegen dan zullen er al lang geen meer zijn.

"Als de bezoekersstromen dezelfde blijven als de afgelopen periode, zullen tegen dan zo'n 100.000 individuele bezoekers 400.000 beeldjes als persoonlijk aandenken aan het project opgehaald hebben. Daarnaast werden 200.000 beeldjes gereserveerd voor verdere verdeling naar verenigingen of andere bestemmingen, na overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen", aldus de provincie. Om iedereen de kans te bieden toch nog een beeldje te bemachtigen mogen er maar drie beeldjes per persoon meer meegenomen worden.

Hoewel het werk wellicht tegen dit weekend volledig zal ontmanteld zijn, krijgt het werk ook een permanent karakter. Het terrein met de kleine beeldjes krijgt een nieuwe plaats in het provinciedomein, Koen Vanmechelen's bronzen sculptuur, "Remember Me", een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten die een fossiele ei omarmen, blijft permanent op zijn huidige locatie en ook de vitrine met de 600.000 dogtags die symbool staan voor alle gesneuvelden op Belgische grond, blijft.

Bron: Belga