Doorbraak in onderhandelingen brexit over toekomstige relaties

Doorbraak in onderhandelingen brexit over toekomstige relaties

Europese en Britse onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over een politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en Groot-Britannië na de brexit. Dat heeft Europees president Donald Tusk aangekondigd op Twitter. “Ik heb net een ontwerpverklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië naar de 27 lidstaten gestuurd. De Commissievoorzitter heeft me geïnformeerd dat het is overeengekomen op het niveau van onderhandelaars en in principe overeengekomen op politiek niveau”, zo meldde Tusk.

De politieke verklaring over de toekomstige relatie moet zondag goedgekeurd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een buitengewone top in Brussel. Het 26 pagina’s tellende document is niet bindend, maar het legt wel de krijtlijnen vast voor de toekomstige samenwerking tussen de European en de Britten op het vlak van handel, veiligheid en andere domeinen.

Daarnaast moeten de staatshoofden en regeringsleiders hun fiat geven voor het 585 pagina’s tellende echtscheidingsverdrag, dat vervolgens goedgekeurd moet worden door het Europees en het Brits parlement. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 29 maart volgend jaar, maar in het verdrag is een overgangsperiode tot eind 2020 ingebouwd.

bron: Belga