Brandstofprotest – Nachtelijke blokkades en relletjes in Feluy en aan Franse grens

‘Gilets jaunes’, of ‘gele hesjes’, de beweging tegen de volgens hen te hoge dieselprijzen, voeren ook woensdagnacht actie op de Waalse autosnelwegen. Zeker honderdvijftig vrachtwagens staan geblokkeerd op de N6 ter hoogte van Bois-Bourdon (in België) en Bettignies (in Frankrijk). Dat zegt de federale politie donderdag om 2 uur. Ook in Feluy, waar een provinciale crisisprocedure van kracht is, gaan de blokkades door. De N6 aan de Franse grens is dicht in de twee richtingen door de blokkade, volgens de recentste informatie van de federale politie. De 150 vrachtwagens die er vaststaan, staan daar wellicht nog tot 6 uur.
Ook op autosnelweg A7 ter hoogte van Feluy, waar oliebedrijf Total gevestigd is, staat nog een blokkade. Na verschillende dagen van relletjes, sprak de RTBF er woensdagavond van “oorlogstoestanden”. Een cameraman van de Franstalige openbare omroep werd er ook aangevallen. Opnieuw stelde de gouverneur van de provincie Henegouwen een crisisprocedure in.
Voor autobestuurders gelden er omleidingen. De federale politie raadt aan om de omgeving te vermijden.
Over de Franse grens, maar meer noordelijk, verzamelden woensdag rond 21 uur ook een driehonderdtal ‘gilets jaunes’. Ze zorgden voor vertragingen op autosnelweg A16.

bron: Belga