Amerikaanse opperrechter zet Trump op zijn plaats vanwege commentaar over partijdigheid

Amerikaanse opperrechter zet Trump op zijn plaats vanwege commentaar over partijdigheid

Vanwege zijn kritiek op de zogenaamde partijdigheid van een rechter heeft VS-president Donald Trump zich de woede op de hals gehaald van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. De opperrechter van het hof, John Roberts, sprak Trump tegen woensdag en zei dat “we geen Obama-rechter, Trump-rechter, Bush-rechter of Clinton-rechter hebben”. In de plaats daarvan hebben we een vooraanstaande groep van geëngageerde rechters, die hun best doen en iedereen behandelen volgens de gelijke maatstaven van het recht, zei de jurist, die zelf als conservatief geldt. “Deze onafhankelijke justitie is iets waarvoor we allemaal dankbaar zouden moeten zijn.”
Een federale rechtbank in kort geding had Trumps recentste verstrenging van de asielregels tijdelijk stopgezet. Voor Trump was dat voldoende om de verantwoordelijke rechter Jon Tigar te beschuldigen van partijdigheid. Trump zinspeelde er dinsdag onverholen op dat de rechter onpartijdig is omdat die door zijn voorganger Barack Obama benoemd is. “Dat is een Obama-rechter”, zei Trump, die in één adem het hele rechtsgebied bekritiseerde waar Tigar toe behoort. “Bij iedere klacht in het negende rechtsgebied verliezen we.” Dat kan zo niet verder, zei Trump, die zo de scheiding der machten met de voeten trad.
Na de hoogst ongewone uitval van de opperrechter was het laatste woord voor Trump. Op Twitter schreef hij dat er wél “Obama-rechters” bestaan en dat die andere inzichten hebben als degene die voor veiligheid verantwoordelijk zijn in de VS.

bron: Belga