Activisten palmen inkomhal van FOD Justitie in om politieke ommezwaai te eisen

Activisten palmen inkomhal van FOD Justitie in om politieke ommezwaai te eisen

Een twintigtal jonge activisten zijn vanochtend de federale overheidsdienst Justitie op de Waterloolaan in Brussel binnengedrongen om verandering te vragen voor het huidig juridische beleid. De activisten plaatsten in de inkomhal een dertigtal dozen met daarop teksten als “Justitie voor de rijken”, “Privatisering van de gevangenissen” en “Logica van de uitsluiting”.

Ze hekelen de richting waarin het juridische beleid naartoe gaat, zoals de afschaffing voor gratis juridische hulp, de te trage ontwikkeling van alternatieven voor een gevangenisstraf en de bouw van een nieuwe megagevangenis in Haren. Ze betreuren dat twee experten die waren aangesteld om de hervorming van het Strafwetboek voor te bereiden, daarmee gestopt zijn bij een gebrek aan ondersteuning. Bedoeling was dat zij de wetgeving, die nog van 1867 dateert, “accurater, eenvoudiger en coherenter” zouden maken.

De activisten zijn ervan overtuigd dat een repressief beleid het risico op recidivisme verhoogt. “Vandaag heeft het beleid van de FOD Justitie niets meer met gerechtigheid te maken”, verklaart een deelnemer. “Het gaat over business, populisme en absurdisme, maar we zien geen enkele waarde van rechtvaardigheid meer.”

bron: Belga