Aanslag Manchester: “Inlichtingendienst heeft kansen gemist”

Aanslag Manchester:
Aanslag Manchester: "Inlichtingendienst heeft kansen gemist"

De Britse inlichtingendienst MI5 heeft verschillende kansen gemist om jihadist Salman Abedi te verhinderen zijn aanslag in Manchester in 2017 te plegen. Dat stelde een parlementscommissie. Bij de zelfmoordaanslag van Abedi in het foyer van de Manchester Arena na een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande, vielen 22 doden, onder wie kinderen. Volgens de parlementscommissie voor inlichtingen en veiligheid, heeft de MI5 te traag gereageerd toen de dienst op Abedi werd gewezen. Ook heeft de MI5 hem niet doorverwezen aan het nationaal programma voor preventie van radicalisering.

Abedi had meermaals een extremitistisch contactpersoon bezocht in de gevangenis, maar zowel de politie als MI5 nam geen enkele volgmaatregel. De MI5 volgde de man niet op en legde hem ook geen reisbeperkingen op. Abedi kon van Libië naar het Verenigde Koninkrijk teugkeren kort voor de bomaanslag. Daar zou hij mogelijk hebben geleerd hoe hij een bom kon maken.

“We kunnen zeggen dat er een aantal gebreken waren in de behandeling van de zaak van Salman Abedi”, aldus de commissie, geciteerd door de Britse openbare omroep BBC. “Hoewel het onmogelijk is te stellen dat deze gebreken de verwoestende aanslag van 22 mei zouden hebben verhinderd, hebben we geconcludeerd dat als een gevolg van deze gebreken, mogelijke kansen zijn gemist om het te verhinderen.”

Volgens de commissie is er zelfs een faling vastgesteld die zo gevoelig is, dat die niet publiek kan worden gemaakt, meldt de BBC.

De MI5 heeft toegegeven dat de dienst “te traag” heeft gehandeld om het gevaar vast te stellen dat de toen 22-jarige Abedi inhield, aldus nog de omroep.

Bron: Belga