Zestien leden van ordetroepen verwond bij protest in Frans overzees gebied La Réunion

Zestien leden van ordetroepen verwond bij protest in Frans overzees gebied La Réunion

Op het eiland La Réunion, een Frans overzees gebied ten oosten van Madagaskar, is een politieagent zijn hand verloren bij een interventie die een einde moest maken aan het geweld gepleegd door “gilets jaunes”. Vijftien ander leden van de ordediensten raakten lichtgewond, meldt de prefectuur. De politieagent verloor zijn hand toen een granaat in zijn voertuig onverwacht ontplofte, terwijl jonge manifestanten stenen naar hem gooiden. Het eiland beleefde van maandag op dinsdag opnieuw een nacht vol geweld, ondanks de instelling van een avondklok van 21 uur tot 6 uur in 14 van de 24 gemeenten. De demonstranten gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie. Volgens de autoriteiten werden er 38 arrestaties verricht, wat het totaal aantal arrestaties sinds zaterdag op 108 brengt.

In een gezamenlijke mededeling hebben de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin, hun solidariteit overgemaakt aan de politiecommandant. Ze drukten ook hun steun uit aan alle ordetroepen van het eiland, dat geconfronteerd wordt met wat ze “onaanvaardbaar stedelijk geweld” noemen.

“Hij verloor die avond zijn hand. Dat komt hard aan bij ons. Het had elke agent kunnen overkomen, de situatie wordt erg, erg ingewikkeld”, zei Idriss Rangassamy van politievakbond Alliance Police.

Vandaag om 12 uur lokale tijd (9 uur Belgische tijd), waren er op de wegen van La Réunion, volgens de directie van lokale wegen DRR al 25 wegversperringen opgezet. De meeste benzinestations hebben door de blokkades te kampen met een brandstoftekort. Sommige beslisten per klant voor niet meer dan 20 euro benzine of diesel te verkopen.

De hevige protesten hebben ook een impact op het openbare leven. Crèches, scholen, hogescholen en universiteiten bleven woensdag gesloten. Ook sommige overheidsdiensten zijn gesloten.

bron: Belga