WK schaken – Negende partij levert evenmin winnaar op

WK schaken - Negende partij levert evenmin winnaar op
WK schaken - Negende partij levert evenmin winnaar op

Ook de negende partij in het schaakduel tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana heeft geen winnaar opgeleverd. Woensdag hielden de grootmeesters het na 56 zetten voor bekeken in The College in Holborn, Londen. De stand is nu 4,5-4,5. Net als in de vierde partij koos Carlsen met wit voor de Engelse opening en deze keer haalde hij daar flink wat voordeel uit. Hij had de eerste 17 zetten bovendien in een blitztempo afgewerkt, terwijl Caruana in tijdnood dreigde te komen. In het middenspel ging de titelverdediger echter overhaast te werk. In plaats van geduldig zijn positie te versterken, wou hij met de h-pion de koningsstelling van Caruana verzwakken, maar daarmee bereikte hij net het omgekeerde. Caruana vond een uitweg en Carlsen moest plots zelf zijn koning gaan verdedigen.
“Zet 25 (h5) was een vergissing”, gaf Carlsen toe. “Na zijn antwoord had ik onmiddellijk door dat het weer remise ging worden. Ik ben nog een tijdje doorgegaan in de hoop dat hij toch nog in de fout zou gaan, maar dat gebeurde niet. Het is jammer, want ik was heel tevreden over mijn opening. Ik kon me geen betere positie wensen.”
Carlsen zat met een blauw oog achter het schaakbord, een gevolg van een partijtje voetbal met vrienden, dinsdag op de rustdag. “Er komt meer vuur in de wedstrijd”, postte hij op Instagram bij een foto van zijn gehavende oogkas.
Donderdag begint Caruana met wit aan de tiende van twaalf partijen. De titel is voor de schaker die als eerste aan 6,5 punten komt. Bij een 6-6 gelijke stand volgt een tiebreak. De winnaar strijkt 1 miljoen dollar op.
De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. Hij stootte destijds de Indiër Viswanathan Anand van de troon. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.
Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

.

bron: Belga