UEFA Nations League – Polen speelt gelijk tegen Portugal, Zweden promoveert ten koste van Rusland

UEFA Nations League - Polen speelt gelijk tegen Portugal
UEFA Nations League - Polen speelt gelijk tegen Portugal

Op de laatste speeldag van de groepsfases van de UEFA Nations League hebben Portugal en Polen in groep A3 1-1 gelijkgespeeld. Er stond echter niets meer op het spel in die wedstrijd. Dat gold niet voor de clash tussen Zweden en Rusland in de B-divisie. Dankzij een 2-0 zege gingen de Scandinaviërs met de promotie lopen. In de hoogste afdeling van de Nations League waren de kaarten al geschud. Voor Portugal, dat als groepswinnaar van poule 3 naast een plek in de Final Four ook de rol van gastland voor de eindfase (van 5 tot en met 9 juni) had gekregen, stond er dus niets meer op het spel. Dat gold ook voor Polen, dat al na de vorige speeldag zeker was van degradatie naar divisie B.
André Silva bracht de thuisploeg in de 34e minuut op voorsprong. Danilo Pereira kreeg in de 63e minuut rood toen hij aan de op een doelpunt afstevenende Arkadiusz Milik ging hangen. De Napoli-spits zette de strafschop zelf om en bracht de Polen zo op gelijke hoogte.
In groep 2 van divisie B moest Zweden winnen van Rusland om te promoveren en dat deed het ook. Victor Lindelof (41.) en Marcus Berg (72.) loodsten hun vaderland naar de hoogste klasse.
In groep 4 van de C-divisie verzekerde Servië zich ten koste van Roemenië van promotie door met 4-1 te winnen van Litouwen, dat met 0 punten al zeker was van degradatie. Na een owngoal van Arturas Zulpa (51.) diepten voormalig RSCA-spits Aleksandar Mitrovic (58.) en zijn ploegmaats Aleksandar Prijovic (71.) en Adem Ljajic (74.) de score uit voor Servië. Aan Litouwse zijde zorgde Deimantas Petravicius (64.) voor de eerredder.
Door die zege blijft Roemenië steken op de tweede plek en zal het tijdens de volgende editie opnieuw in de C-divisie uitkomen. De Roemenen wonnen met 0-1 in Montenegro dankzij George Tucudean (44.).
In poule 1 van de C-afdeling is Schotland voor Israël als groepswinnaar geëindigd. Israël aan een gelijkspel genoeg om te promoveren, maar James Forrest (34., 43. en 64.) stak daar met zijn hattrick een stokje voor. De doelpunten van Biram Kayal (9.) en Eran Zahavi (75.) brachten geen zoden aan de dijk.
Cyprus (groep 3) kwam dinsdag niet in actie, maar zakt als slechtste derde toch naar divisie D.
Kosovo kroonde zich in de D-divisie tot groepswinnaar van poule 3 door met 4-0 van Azerbeidzjan te winnen na doelpunten van Arber Zeneli (2., 50., 61. en 76.) en Amir Rrahmani (61.). In diezelfde groep wist Malta de rode lantaarn niet door te geven aan de Faeröer. De Maltezen bleven steken op een gelijkspel (1-1). Juan Corbolan (4.) maakte een minuut na het openingsdoelpunt van Rene Joensen gelijk voor Malta.

Bron: Belga