UEFA maakt potten voor kwalificaties EK 2020 bekend, Rode Duivels kunnen Duitsland treffen

UEFA maakt potten voor kwalificaties EK 2020 bekend

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft de potindeling voor de loting voor de kwalificaties van Euro 2020 bekendgemaakt. De Rode Duivels, die zondag na de verrassende 5-2 nederlaag in Zwitserland uitgeschakeld zijn in de Nations League, komen in de eerste pot terecht. Duitsland kan een mogelijke opponent zijn. De Duitsers zakten na een dramatische campagne in de Nations League weg naar pot 2. De loting vindt op 2 december in de Ierse hoofdstad Dublin plaats. De UEFA onderscheidt zeven potten. Ten eerste is er een ‘Nations League-pot’, die de vier halvefinalisten van de Nations League (Portugal, Engeland, Zwitserland en Nederland) bevat. Deze vier landen komen automatisch als reekshoofd terecht in groepen A-D.

Pot 1 bestaat vervolgens uit zes landen, gerangschikt van plaats 5 tot en met 10 op de Nations League Ranking. Zij zullen reekshoofd zijn in de groepen E-J. De Rode Duivels, die de Nations League ‘overall ranking’ als vijfde beëindigden, komen in deze pot terecht. Zij worden vergezeld door Frankrijk, Spanje, Italië,
Kroatië en Polen. Dankzij het 1-1 gelijkspel tegen Portugal dinsdagavond duwden de Polen Duitsland alsnog naar pot 2.

Potten 2, 3, 4 en 5 bevatten elk tien landen, waarvan er telkens één wordt ondergebracht in elk van de tien groepen. Bokaal 6 ten slotte bestaat uit de vijf laatste landen. Zij zullen toegevoegd worden aan de poules F-J en komen zo niet in de groepen waarin Nations League-halve finalisten zitten. Die hebben zo in juni twee speeldata vrij om de eindronde van de Nations League af te werken.

De kwalificaties vinden plaats tussen 21 maart 2019 en 19 november 2019. De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich automatisch voor de eindronde van het EK. Vier landen kwalificeren zich vervolgens nog via play-offs, bepaald door de eindstand in de vier divisies van de Nations League, voor Euro 2020.

De eindronde van het EK vindt plaats van 12 juni tot 12 juli 2020.

Potindeling:
UEFA Nations League pot (4): Zwitserland*, Portugal*, Nederland*, Engeland*
Pot 1 (6): België, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, Polen
Pot 2 (10): Duitsland, IJsland, Bosnië*, Oekraïne*, Denemarken*, Zweden*, Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië
Pot 3 (10): Slovakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland*, Noorwegen*, Servië*, Finland*, Bulgarije, Israël
Pot 4 (10): Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Georgië*
Pot 5 (10): Macedonië*, Kosovo*, Wit-Rusland*, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar, Faroër Eilanden
Pot 6 (5): Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

* Landen die zeker zijn van een plek in de barrages na hun groep te hebben gewonnen in de Nations League

bron: Belga