Trump sluit betrokkenheid van Saoedische kroonprins niet uit

Trump sluit betrokkenheid van Saoedische kroonprins niet uit
Trump sluit betrokkenheid van Saoedische kroonprins niet uit

De Amerikaanse president Donald Trump sluit de betrokkenheid van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman bij de dood van de journalist Jamal Khashoggi niet uit. Dat heeft hij gezegd in een mededeling, maar hij benadrukte dat dat de “solide” relatie tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië niet bedreigt. “Het kan goed zijn dat de kroonprins op de hoogte was van dat tragische incident – misschien, misschien niet”, aldus Trump. “We zullen misschien nooit alle feiten over de moord op Jamal Khashoggi kennen. In elk geval hebben we een relatie met het koninkrijk van Saoedi-Arabië. De Verenigde Staten willen een solide partner van Saoedi-Arabië blijven.”

De president somde de redenen van hun strategische alliantie nog eens op: de strijd tegen Iran als gemeenschappelijke vijand, de strijd tegen “radicaal, islamitisch terrorisme”, de Amerikaanse wapenhandel en de stabiliteit van de olieprijzen, aangezien Riyad de belangrijkste exporteur is.

Volgens Trump “blijven de Amerikaanse inlichtingendiensten alle informatie analyseren”. Verschillende Amerikaanse media, waaronder de Washington Post waarvoor Khashoggi schreef, berichtten dat de CIA tot de conclusie is gekomen dat de kroonprins achter de moord zat.

Het merendeel van de uitvoerders van de moord is bekend en Washington heeft de voorbije week financiële sancties opgelegd aan 17 onder hen op het moment dat de Saoedische justitie de aanklachten tegen hen bekendmaakte.

Het Amerikaanse Congres, waaronder ook partijgenoten van Trump, roepen Washington op om ook de opdrachtgevers te straffen. “Ik begrijp waarom sommige leden van het Congres een andere richting uit willen gaan, voor politieke of andere redenen. Ze zijn vrij om dat te doen”, reageerde de president. “Ik zal rekening houden met alle ideeën die aan me voorgesteld worden, maar enkel als ze niet in strijd zijn met de veiligheid van Amerika.”

Bron: Belga