May en Juncker proberen plooien glad te strijken in Brussel

May en Juncker proberen plooien glad te strijken in Brussel

De Britse premier Theresa May is vanavond in Brussel voor een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee moeten de laatste plooien in het voorlopige brexitakkoord zien glad te strijken voor de Europese top van zondag. De Britse en Europese onderhandelaars kwamen vorige week tot een voorlopig akkoord over de boedelscheiding. Die tekst van bijna 600 pagina’s is af, maar de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is dat nog niet.

Bovendien is er ook over het eerste document nog geen consensus. Aan Europese kant is Frankrijk bezorgd over visserijrechten in Britse wateren, Spanje kan zich niet vinden in de regeling voor Gibraltar. Aan Britse zijde heeft Theresa May dan weer de grootste moeite om het parlement, inclusief haar eigen partijgenoten, te overtuigen van de tekst. Dat bleek eerder op de middag nog maar eens tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Om plooien glad te strijken, steken May en Commissievoorzitter Juncker nu de koppen bij elkaar. Juncker annuleerde daarvoor een reis naar Spanje. Sowieso moet er tegen zondag een echtscheidingsakkoord en een politieke verklaring op tafel liggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou niet naar de bijzondere Europese top in Brussel willen komen als er geen definitieve tekst op tafel ligt, vernam het persagentschap Bloomberg. Zondag toch nog onderhandelen over de laatste details, zou niet meer kunnen.

bron: Belga