Italië mogelijk open voor begrotingscompromis

Italië mogelijk open voor begrotingscompromis

Italië is mogelijk toch bereid zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen. Dat zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een interview in de krant La Stampa. De Europese Commissie maakt vandaag haar bevindingen over de Italiaanse begroting bekend.
De nieuwe regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de ontwerpbegroting af, een unieke maatregel, omdat de plannen in strijd zijn met Europese budgetregels. Italië was vooralsnog niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan.

De financiële markten reageerden opgelucht op het interview. De onrust rondom de Italiaanse begroting zorgde de laatste tijd voor onrust, wat onder meer te merken was op de aandelen- en obligatiemarkt.

Italië eindigt dit jaar met lagere economische groei dan eerder voorspeld, zo bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De groei komt nu naar verwachting uit op 1,1 procent, waar bij een vorige raming in mei nog op 1,4 procent groei werd gerekend. De verlaagde verwachting heeft te maken met de wereldwijde handelsoorlog, geopolitieke spanningen en hogere olieprijzen.

Voor volgend jaar voorspelt Istat een groei van 1,3 procent. Dat is minder dan de 1,5 procent waar de populistische coalitie op mikt. De werkloosheid pakt dit jaar en volgend jaar wel lager uit dan verwacht.

bron: Belga