Iraanse minister neemt Trumps uitspraken over Saoedi-Arabië op de ha(r)k

Iraanse minister neemt Trumps uitspraken over Saoedi-Arabië op de ha(r)k

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft al spottend gereageerd op de laatste verklaringen van de Amerikaanse president in de zaak-Khashoggi. Donald Trump had die zaak aangegrepen om opnieuw kritiek te uiten op het regime in Iran. Trump benadrukte nog dat de moord op journalist Jamal Khashoggi de “solide” relatie tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië niet bedreigt. Om die boodschap kracht bij te zetten, had Trump in het begin van zijn verklaring ook kritiek geuit op Iran. Zowel Washington als Riyad ziet het regime in Teheran als een vijand.

In een reactie op Twitter stelt Zarif dat hij het erg bizar vindt dat Trump in de eerste paragraaf van zijn “schandelijke verklaringen over de Saoedische gruweldaden” Iran begint te beschuldigen van “alle mogelijke misdrijven die hij kan bedenken”. “Misschien zijn we ook verantwoordelijk voor de bosbranden in Californië omdat we niet hadden geholpen met het schoonharken van de bossen, zoals de Finnen doen?”, schrijft Zarif nog.

De Iraanse minister verwijst met die laatste zin naar een opvallende uitspraak van Trump over de bosbranden in Californië. De Amerikaanse president had namelijk gesteld dat Finland minder last heeft van dergelijke branden omdat er in dat land meer tijd zou worden besteed “aan het harken en schoonmaken” in de bossen. Trump liet verstaan dat hij die informatie gekregen had van zijn Finse ambtgenoot Sauli Niinisto. Maar de Finse president verklaarde in een reactie dat hij het met Trump wel over bosbeheer had, maar dat harken daarbij niet ter sprake was gekomen.

De uitspraak van Trump had ook in Finland al heel wat spottende reacties op sociaalnetwerksites uitgelokt, onder meer onder de slogan “Rake Finland great again” (hark Finland weer groot).

bron: Belga