Ghosn blijft tien dagen langer in de cel

De hechtenis van Renault-topman Carlos Ghosn is met tien dagen verlengd. Dat melden verschillende media. Maandag raakte bekend dat Ghosn, CEO van de Franse autofabrikant Renault en voorzitter van diens Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi, gesjoemeld heeft met zijn belastingaangifte. Hij wordt ervan verdacht tussen juni 2011 en juni 2015 tot vijf keer toe te weinig geld te hebben aangegeven bij de fiscus. Zo zou hij een totaalbedrag van 4,9 miljard yen (37 miljoen euro) hebben aangegeven, in plaats van bijna 10 miljard yen. Hij werd diezelfde dag nog gearresteerd op verdenking van het overtreden van de financiële wetgeving.

Zowel de rechtbank als de procureur wilden niet reageren op de zaak. Ook directeur Greg Kelly, die eveneens maandag werd opgepakt, blijft tien dagen langer in de cel.

Maandag raakte bekend dat Ghosn voorlopig CEO blijft van Renault. Nissan kondigde wel al aan Ghosn uit zijn functie te willen ontslaan.

De arrestatie van Ghosn zorgde ervoor dat het aandeel van Nissan fors achteruitging op de beurs van Tokio. Het aandeel van Nissan sloot de dag af met een verlies van 5,45 procent op 970,7 yen. Het aandeel van Mitsubishi Motors, waar Ghosn ook voorzitter van is, verloor 6,84 procent tot 680 yen. Vandaag toonde het aandeel van Nissan herstel en klom 0,4 procent.

bron: Belga