Fraudeonderzoek Belgisch voetbal – “Wet inzake regeling voor spijtoptant is niet voor dit voetbaldossier gemaakt”

Advocaat Sven Mary, die in het voetbalfraudedossier makelaar Karim Mejjati vertegenwoordigt, stelde zich woensdag vragen bij de deal die het federale parket sloot met de vermeende spilfiguur Dejan Veljkovic. Mejjati is enkel in verdenking gesteld van witwassen. De man is intussen voorwaardelijk in vrijheid gesteld. “De wet met de regeling voor een spijtoptant is een goede wet, die een grote vorm van criminaliteit kan bestrijden. Als alle middelen zijn uitgeput moet die wet worden gebruikt. Die wet is gemaakt voor een onderzoek zoals naar de Bende van Nijvel, maar volgens mij niet voor dit voetbalschandaal,” zei advocaat Sven Mary woensdagavond in De Afspraak op Canvas. “Dejan Veljkovic is zelf een crimineel en hij heeft het ijzer gesmeed wanneer het zeer heet was. Zijn advocaat heeft een geniale zet gedaan”, voegde Mary eraan toe. De advocaat had wel moeite met de regeling die getroffen is inzake onder meer de verbeurdverklaring. “Er is gezegd dat 85 tot 90 procent van de vermogensvoordelen van Veljkovic wordt verbeurd verklaard. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat op 100 miljoen euro tien procent terug naar de man vloeit. Dat gaat toch al snel om tien miljoen euro aan crimineel geld dat hij terug in handen krijgt.”
“Er wordt gezegd dat de spijtoptantenregeling mogelijk een godsgeschenk zal zijn, maar dat kan alleen als zijn verklaringen waarachtig zijn en als hij al zijn kaarten op tafel legt. Niet dat Veljkovic afrekeningen maakt met mensen met wie hij in het verleden overhoop lag, wat niet abnormaal is in de voetbalwereld. Dat is niet de bedoeling van deze wet. Het moet in een onderzoek een laatste strohalm zijn om iemand te doen praten, zoals bij het dossier van de Bende van Nijvel,” aldus Mary, die ook naar het grondwettelijk hof verwees. “Dat hof zou misschien wel eens gevat kunnen worden met een verzoek tot vernietiging van deze wet. Als daarop zou worden ingegaan, dan vervalt dit hele dossier.”
Strafpleiter Sven Mary drukte ook de angst uit dat de spijtoptantenregeling meer en meer de norm wordt in de maatschappij. “Dat deze wet gaat dienen om de publieke opinie te paaien. De rol van de rechterlijke macht wordt steeds meer passiever, terwijl er meer een actieve rol voor het openbare ministerie wordt weggelegd,” besloot Sven Mary.

bron: Belga