Ferrylijn in Oostende nog niet voor morgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is nog altijd onduidelijk wanneer er opnieuw een ferryverbinding komt tussen Oostende en Groot-Brittannië. Volgens Bart Tommelein (Open Vld), die straks burgemeester wordt, zijn de onderhandelingen bezig, maar helemaal concreet is de komst van de ferry niet. "Bovendien willen we de nodige garanties", aldus Tommelein. Ruim een jaar geleden kondigde het Oostendse stadsbestuur de komst aan van een nieuwe verbinding die zou verzorgd worden door het Britse Seabourne Freight. De verbinding zou vanaf 1 maart 2018 opgestart worden, maar die datum werd niet gehaald. 1 maart werd "in de lente", daarna "in de zomer", maar uiteindelijk is de verbinding nog altijd geen feit.

"De onderhandelingen gaan verder op alle vlakken. Er wordt vooruitgang gemaakt, maar er zijn nog obstakels weg te werken", geeft burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) mee. "Ik lees en hoor dat de onderhandelingen ver gevorderd zijn, maar ik kan u zeggen dat dat niet het geval is", aldus Tommelein. "Ik word goed op de hoogte gehouden door de burgemeester en de onderhandelingen lopen wel. De nieuwe coalitie is het ferryproject genegen, maar wij willen de nodige garanties, ook rond veiligheid."

Dat laatste is niet onbelangrijk, want als er weer een rechtstreeks verbinding komt vanuit Oostende bestaat de kans dat de haven en de badstad een aantrekkingspool wordt voor transmigranten. "Dat is ook opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord. Als het zover komt, willen we zorgen voor een humane aanpak", aldus Tommelein.

Oostende was voor het faillissement van TransEuropa Ferries een aantrekkingspool voor migranten. Die verdwenen nagenoeg allemaal na 2013, maar dat probleem dreigt nu opnieuw op te duiken.

bron: Belga