Brandstofprotest van 'gele hesjes' in La Réunion escaleert

door
Belga
Leestijd 2 min.

SAINT-DENIS DE LA RÉUNION Op het eiland La Réunion, een Frans overzees gebied ten oosten van Madagaskar, is een politieagent zijn hand verloren bij een interventie die een einde moest maken aan het geweld gepleegd door de "gilets jaunes", die grootschalige protesten organiseren tegen de verhoogde brandstofprijzen. Vijftien andere leden van de ordediensten raakten lichtgewond, meldt de prefectuur. De politieagent verloor zijn hand toen een granaat in zijn voertuig onverwacht ontplofte, terwijl jonge manifestanten stenen naar hem gooiden. Het eiland beleefde van maandag op dinsdag opnieuw een nacht vol geweld, ondanks de instelling van een avondklok van 21 uur tot 6 uur in 14 van de 24 gemeenten. De hevige protesten hebben ook een impact op het openbare leven. Crèches, scholen, hogescholen en universiteiten bleven gisteren gesloten, net als sommige overheidsdiensten.

Op het Franse vasteland zijn intussen de eerste veroordeelden in het kader van de brandstofprotesten bekend. Het gaat om vier jongemannen die door de correctionele rechtbank van Quimper, een stad in Bretagne, tot effectieve gevangenisstraffen van vier maanden veroordeeld zijn na geweld dat zaterdag gepleegd werd bij een manifestatie van "gele hesjes".

WAALS GEWEST DIENT KLACHT IN

Bij ons gaat het Waals Gewest klacht indienen tegen actievoerders die tijdens de protesten van de "gele hesjes" schade hebben aangericht aan de wegeninfrastructuur. Dat heeft Waals minister van Openbare Werken Carlo Di Antonio (cdH) gezegd in het Waals Parlement. Er is schade aangebracht in de buurt van de petroleumdepots in Feluy (Henegouwen), Wandre en Sclessin (Luik).

Het Crisiscentrum kwam gisteren samen om zich te buigen over het protest. "We willen daarbij komen tot een duidelijke beeldvorming. We willen duidelijk in kaart krijgen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn. Daarnaast willen we komen tot een gecoördineerde actie om een einde te maken aan die onaanvaardbare praktijken", zo meldde het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens eerste minister Charles Michel is betogen "een recht". "Maar de veiligheid en de openbare orde moeten absoluut gerespecteerd worden", aldus Michel.

bron: Belga