Vlaams drinkwater is van uitstekende kwaliteit

De kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen is nog altijd bijzonder goed. Van alle analyses die in 2017 werden uitgevoerd, voldeed 99,63% aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is om te drinken. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood en nikkel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
door
Xavier
Leestijd 1 min.

In 2017 voerden controleurs van de Vlaamse watermaatschappijen 10.499 bewakingen en 750 audits uit bij de klanten. Bewakingen zijn stalen die genomen en geanalyseerd worden. Een audit is een zeer uitgebreide analyse, waarbij de controleurs nog extra parameters controleren. De watermaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wettelijk verplichte controle aan de kraan.

"Aandacht voor lood blijft nodig"

De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet. In twaalf publieke gebouwen gericht op kinderen werd het advies gegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat er een te hoge loodwaarde in het drinkwater was vastgesteld.

Een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater in Vlaanderen blijft volgens de VMM nodig. "Dat geldt voor de publieke gebouwen en zeker voor die publieke gebouwen waar jonge kinderen blootgesteld worden, zoals de kinderopvang en het basisonderwijs", legt Katrien Smet van de VMM uit. Lood is volgens Smet een toxische stof en dus niet geschikt voor jonge kinderen omdat zij er extra gevoelig voor zijn.