Saoedische minister noemt CIA-evaluatie “ongefundeerd”

Saoedische minister noemt CIA-evaluatie
Saoedische minister noemt CIA-evaluatie "ongefundeerd"

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verwerpt de rapporten die kroonprins Mohammed bin Salman ervan beschuldigen de opdrachtgever te zijn van de moord op de Saoedische journalist Jamal Kashoggi, op 2 oktober in Istanboel. “Wij weten in Saoedi-Arabië allemaal dat die aantijgingen over de kroonprins totaal ongefundeerd zijn, en we verwerpen ze categoriek”, zei al-Jubeir aan de krant Asharq al-Awsat.

Volgens Almerikaanse media is de CIA tot de conclusie gekomen dat Mohammed de moord op journalist Jamal Kashoggi heeft bevolen. Kashoggi was een columnist van de krant The Washington Post en een strenge criticus van het beleid van de kroonprins. Hij werd op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel vermoord.

Al-Jubeir zei dat de rapporten “lekken waren die gebaseerd zijn op aannames, maar niet op onweerlegbare bewijzen”. “Laat me nog eens benadrukken dat het leiderschap van Saoedi-Arabië een rode lijn is. We zullen niet dulden dat dit leiderschap ondermijnd wordt. Door geen enkele partij en onder geen enkel voorwendsel”, zei de minister. “Saoedi-Arabië vraagt dat in deze zaak gerechtigheid geschiedt, nog voor de internationale gemeenschap die vraag heeft gesteld”, aldus de minister.

Gevraagd naar de mogelijke effecten op de handel in wapens met andere landen, zei al-Jubeir: “We kopen het liefst wapens van onze geallieerden, maar als het erop aankomt ons land en onze bevolking te beschermen, dan zullen we wapens kopen bij om het even wie ze aanbiedt.”

De minister relativeerde nog het belang van sancties tegen zijn land door te zeggen dat sancties van andere landen omwille van de moord op Kashoggi alleen individuen zullen treffen en niet de politieke en economische belangen van Saoedi-Arabië en zijn geallieerden.

bron: Belga